OCBA PROFESSIONALISM & ETHICS COMMITTEE FORMAL OPINION 99-002 (FEE
DISPUTE) }

STATEMENT OF FACTS

Attorney repzesents Client under a written hourly fee agreement, with an express provision that
the attorney has a lien for fees and costs on any settlements or judgments. Included in the settlernent
terms is a provision that the settlement check will be made out to both Attorney and Client. Client
agrees to the terms.

Attorney sends the settlement document to Client for signature. Client surreptitiously alters the
‘document so as to provide for payment to herselfalone. Attorney does not notice thie change and the
settlement papers are signed and a check is issued to Client, but delivered to Attorney, who then
discovers the alteration of the agreement. Upon notifying Client of receipt of the check, Client refuses-
to allow Attorney to cash the check on Client’s behalf, deduct sufficient funds to cover Attorney’s
unpaid fees and deliver the remainder to Client. Instead, Client demands the entire check.

QUESTION PRESENTED
How may atiorney dispose of the check?

DISCUSSION
No California or ABA ethics provisions directly address this question. An analysis of relevant

provisions may, however, present some guidance in the resolution of this problem.
California Rules of Professional Conduet, Rule 4-100 governs the ordinary disposition of
settlement proceeds:
(A} All funds recetved or held for the beneﬁt of clients . . . shall be deposited in one
or more identifiable bank accounts labeled "Trust Accouni ” *“Client’s Funds
Account” or words of similar import .
(2) In the case of funds belonging in part to achent and in part presently or potentially
to the member or the law firm, the portion belonging to the member or law firm must
be withdrawn at the earliest reasonabie time after the member’s interest in that portion
becomes fixed. However, when the right of the member or law firm to receive a
portion of trust funds is disputed by the client, the disputed portion shall not be
withdrawn until the dispute is finally resolved.”
It appears, then, because of the lien clause, that the deposit of the check into the trust account would
be an ethically acceptable action, along with the prompt transmittal of the Client’s undisputed portion
of the funds. However, in the ¢ase presented, the check is not made out to Attorney, who may not
therefore deposit it into her trust account without Chient’s permission. If Client refuses permission,
further ethical inquiry becomes necessary.

Rule 4-100 further provides for the payment of funds belonging to a client;

(B) A member shall: . . . (4) Promptly pay or deliver, as requested by the client, any
funds, securities, or other properties in the possession of the member which the client
is entitled to receive.”

In the present case, it appears that Client is entitled to only part of the proceeds. Since the check
itself is indivisible, it is impossible to deliver only that portion to which Client is entitled. Attorney
may, of course, entrust client with Attorney’s (apparently disputed) portion of the proceeds, but does
not appear 1o be required to do so by Rule 4-100, as Rule 4-100(A)(2) provides that Attorney may
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retain funds as to which a dispute exists pending resclution of the dispute.

Though not binding in California, the ABA Model Rules of Professional Conduct are foiiowed
by the large majority of states, and thus may be considered advisory authority in interpreting
California ethics rules. Rule 1.15 provides for the disposition of property to whwh both the Attorney
and Client have claims:

{c) When in the course of representation a lawyer is in possession of property in
which both the lawyer and another person claim interests, the property shall be kept
separate by the lawyer until there is an accounting and severance of their interest. If
a dispute arises concerning their prospective interests, the portion in dispute shall be
kept separate by the lawyer until the dispute is resolved. (See also ABA Model Code
of Professional Responsibility, DR 9-102{A)(2) for a similar rule followed in a
minority of states.)

-In the present case, since the check is indivisible, it is impossible for Attorney to keep separate ~
only that part of the proceeds as is in dispute. Thus, it appears that a prudent course of conduct
would be for Attorney to keep the entire check separate and to offer Ciient the right to arbitrate
pursuant to the provisions of Business and Professions Code §6201. This section requires that an
attorney give the client notice of the client’s right to arbitrate a fee dispute. Such notice must be given
prior to the initiation of an action by the attorney against the client, who has 30 days from receipt of
the notice to elect arbitration.

Should Client fail to avail herself of the opportunity to arbitrate, Attorney would then be prudent
to bring a legal action at the earliest possible date to resolve the parties’ relative rights to the proceeds
of the settlement check. In this instance Attorney should send the entire check to the client with a
letter indicating the amount Attorney believes 1s owed to her. At‘zorney may then proceed to sue

Client for this amount,
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