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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
1. WHAT IS FEE ARBITRATION? 

 
The purpose of fee arbitration is to hear and resolve disputes between attorneys and 
clients concerning attorneys’ fees and costs. The goal of fee arbitration is to provide for a 
fair, speedy and impartial hearing so that the dispute can be brought to an equitable 
conclusion. 
 

2. HOW DO I REQUEST FEE ARBITRATION? 
 

To initiate fee arbitration, you need to complete a Petition to Arbitrate a Fee Dispute and 
pay the appropriate filing fee.  This form can be found on the OCBA website or by 
contacting the OCBA for a copy of the form.  You will need to provide a detailed description 
of the fee dispute.  You may also attach copies of any relevant documents including the 
fee contract and billing records.  
 

3.  IS THERE A CHARGE FOR FEE ARBITRATION? WHO PAYS THE FILING FEE? 
 

Yes, there is a filing fee. The filing fee offsets the administrative costs of operation of the 
fee arbitration program.  Unless prior arrangements are made between the petitioner and 
the respondent (the person the petitioner is filing against), this fee is paid by the petitioner 
(the person requesting arbitration) at the time of filing. Typically, the client is the petitioner 
and the attorney is the respondent. If the amount in dispute is less than or equal to 
$1,500.00, the filing fee is $75.00. If the amount in dispute is more than $1,500.00, the 
filing fee is five percent (5%) of the total amount in dispute. The maximum filing fee is 
$5,000.00. In addition, if a hearing extends beyond one (1) day arbitrators are 
compensated pursuant to OCBA Rules of Procedure for Mandatory Fee Arbitration, Rule  
35 (A). 

 
4. IS THE FILING FEE RECOVERABLE? 

 
The filing fee is a recoverable cost of arbitration. As a part of the award, the arbitrator may 
order the other party to reimburse all or part of the filing fee paid. For the OCBA refund 
policy, please refer to OCBA Rules of Procedure for Mandatory Fee Arbitration, Rule 36. 
 

5. WHAT IS MY DEADLINE FOR REQUESTING FEE ARBITRATION?  
 

If you received a "Notice of Client's Right to Arbitration" from the attorney, you have 30 
days from the date of its receipt to file a Petition to Arbitrate a Fee Dispute. If you do not 
file the request form with the program within 30 days, you may lose your right to arbitrate 
your fee dispute and the attorney may proceed with a lawsuit or other proceeding to collect 
the fees. A telephone call or a letter to the OCBA requesting arbitration will not protect 
your rights. You must be sure that the Petition to Arbitrate a Fee Dispute is received by 
the OCBA’s office by the 30th day. 
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6. MAY I REQUEST MANDATORY FEE ARBITRATION IF I WANT A REFUND OF 
ATTORNEY’S FEES ALREADY PAID?   

 
If you are seeking a refund of attorney’s fees that you have already paid, you may request 
Mandatory Fee Arbitration any time as long as your request is made within the applicable 
time period allowed in which to bring a civil action seeking judicial resolution of a fee 
dispute. Please note that the OCBA staff cannot advise you of this applicable time period 
or statute of limitations. To preserve your right to arbitrate, you should file a request for 
arbitration promptly.   
 

7. DOES THE ATTORNEY HAVE TO PARTICIPATE IN THE FEE ARBITRATION? 
 
In most cases - yes. If the client’s request for arbitration is timely and completed on the 
proper form, the client has a right to arbitrate and can compel the attorney to participate 
in arbitration. If the client has NOT waived his right to fee arbitration, fee arbitration is 
mandatory for the attorney. If the attorney willfully chooses not to attend the hearing or 
otherwise participate in the arbitration proceedings, the hearing will proceed without him 
or her. 
 

8. DOES THE CLIENT HAVE TO PARTICIPATE IN THE FEE ARBITRATION? 
 
Unless the client has previously agreed in writing to arbitration of all disputes concerning 
fees, costs or both, arbitration is voluntary for the client. 

 

 
9. WHO ARE THE ARBITRATORS AND HOW ARE THEY ASSIGNED? 

 
Arbitrators are attorneys and non-attorneys. They are volunteer members in good standing 
of the Mandatory Fee Arbitration (MFA) Committee. All fee arbitrations are assigned at 
least one attorney arbitrator. All three panel arbitrations are assigned at least one non-
attorney arbitrator. All arbitrators have received fee arbitration training. Arbitrators are 
randomly assigned to fee arbitrations. 

 
10. CAN ARBITRATORS BE DISQUALIFIED? 

 
Yes. A party may seek disqualification of an arbitrator by delivering a written notice to the 
OCBA MFA Committee within ten (10) days of notification of the assigned arbitrator. Every 
party has the right to request the disqualification of one arbitrator without giving any 
reason. If a party seeks to disqualify more than one arbitrator the written notice must state 
a “good cause” reason for the disqualification request. If an arbitrator is disqualified the 
OCBA MFA Committee will assign a new arbitrator. 
 

11.  CAN A PARTY TAKE WITNESSES AND/OR FAMILY TO THE HEARING? 
 

Parties have the right to bring witnesses to the hearing. (Please refer to Rule 17 of the 
OCBA Rules of Procedure for Mandatory Fee Arbitration.) Parties must obtain permission 
of the presiding arbitrator to bring a family member or support person to the hearing. 
Hearings are generally closed to everyone else. 
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12.  WHERE WILL THE HEARING TAKE PLACE? 
 

Arbitration hearings usually take place at the presiding arbitrator’s office or at the Orange 
County Bar Association office. You will receive notice of the neutral hearing location prior 
to the hearing. 
 

13.  HOW LONG DOES IT TAKE FOR THE HEARING TO BE SCHEDULED? 
 
Hearings are generally scheduled within ninety (90) days of the assignment of an 
arbitrator. You will receive a form requesting available dates for you to attend the hearing. 
Your cooperation in supplying as many available dates as possible will help speed the 
scheduling process. When the hearing is scheduled, a “Notice of Hearing” will be sent to 
all parties. The Notice will include the date, time and place of the hearing. 

 
14.  DO I NEED A LAWYER TO REPRESENT ME AT THE HEARING? 
 

No. Parties do, however, have the right to be represented by an attorney at the hearing. 
 
 
15.  WHAT HAPPENS AT THE ARBITRATION HEARING? 
 

Arbitration hearings are generally short and relatively informal. The arbitrator will 
administer an oath at the beginning of the hearing. The typical arbitration hearing begins 
with the client presenting his or her case. The client’s objective is to persuade the arbitrator 
that the fees should be reduced. The attorney’s objective, on the other hand, is to convince 
the arbitrator that the fees charged are reasonable. After the client has presented his or 
her case, and introduced witnesses, if any, and other evidence, the attorney will have the 
same opportunity to present his or her position and introduce witnesses and evidence. 
Each party may question the other party, and the arbitrator may question each party. After 
all evidence has been presented, both parties will usually have the opportunity to 
summarize their position for the arbitrator. At all times during the hearing, each side should 
refrain from making disparaging or personal comments to or about the other party. Parties 
should not refer to matters unrelated to the attorney-client relationship or matters based 
on assumption or speculation. 

 
16.  WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN BINDING AND NON-BINDING (ADVISORY) 

ARBITRATION? 
 

If both parties agree in writing to binding arbitration, the final award will not be subject to 
appeal. A binding arbitration award may be vacated or corrected by a court order only 
upon the grounds listed in CCP Sections 1286.2 and 1286.6.   
 
If both parties do not agree to binding arbitration, the award will be nonbinding (advisory) 
which means that each party will have the right to request a trial in court after the 
conclusion of arbitration. If the amount in dispute is $1,500.00, or less, Client must 
stipulate to binding arbitration. If the amount in dispute is $1,500.00, or less and Client 
does not want to stipulate to binding arbitration, Client may contact the State Bar 



ORANGE COUNTY BAR ASSOCIATION 
MANDATORY FEE ARBITRATION COMMITTEE 

Post Office Box 6130, Newport Beach, California 92658 
Telephone: 949-440-6700 Facsimile: 949-440-6710 

 

Page 4 of 4 
OCBA (mfa.022)  

(rev. 10/28//2021) 

 

of California Mandatory Fee Arbitration Program at 415/538-2020 to obtain the forms 
to file with the State Bar’s program. 
 
All awards become binding if neither party takes action within thirty (30) days after the 
award is mailed. 
 

17.  CAN A CLIENT FILE A REQUEST FOR ARBITRATION AFTER THE ATTORNEY HAS 
FILED A LAWSUIT? 

 
If the client has not waived his or her rights, the client may file for fee arbitration after the 
attorney has filed a lawsuit. It is important that the client provide the OCBA with the 
information regarding the lawsuit within thirty (30) days from being served with the lawsuit 
so that a stay can be processed in a timely manner. A stay is an official court procedure 
which stops the lawsuit from proceeding in court until the arbitration is completed. The 
OCBA can provide the client with the stay form, but it is the client’s responsibility to file it 
with the proper court. If the stay form is not properly or timely filed with the court, arbitration 
will not be permitted and the lawsuit will proceed. 
 

 
18.  CAN AN ATTORNEY CHARGE HIS CLIENT FOR PREPARING AND ATTENDING THE 

FEE ARBITRATION HEARING? 
 
No. 
 

19. WHAT IF I THINK THE ATTORNEY ENGAGED IN MISCOUDUCT OR MALPRACTICE, 
WILL FEE ARBITRATION BE ABLE TO HELP ME OUT?  
 
The Mandatory Fee Arbitration program cannot help you recover damages or offset 
expenses incurred for attorney malpractice or misconduct. 
 
If the arbitrator(s) determines that the attorney’s malpractice or professional misconduct 
reduced the value of his or her services, the arbitrator(s) can reduce the attorney's fees. 
By law, however, the arbitrator(s) cannot offset the fees or order the attorney to pay you 
for any damages the attorney's conduct may have caused. If you believe that you have a 
separate claim for attorney malpractice, you should discuss the matter with an 
independent attorney regarding your legal rights. If you file a lawsuit for malpractice or 
seek court resolution of the fee dispute, however, you will waive your right to pursue 
Mandatory Fee Arbitration. 
 
You may also file a complaint against an attorney with the State Bar of California’s Office 
of Chief Trial Counsel by calling (800) 843-9053.  This office handles complaints about 
unethical attorney conduct.  You may go through fee arbitration and file a complaint with 
the State Bar at the same time as a discipline complaint and a fee dispute are separate 
matters that achieve different results. Filing a complaint may result in disciplinary action 
against the attorney; however, the result may not necessarily require the attorney to refund 
any attorney's fees. 
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20. WHEN DO I RECEIVE THE ARBITRATION DECISION?  
 
Unless the parties have reached a settlement agreement, a decision will not be made at 
the hearing. An Arbitration Award and Statement of Decision will be mailed to you by the 
OCBA office. The award will be mailed to you with a written “Notice of Your Rights After 
Arbitration” which explains your rights and options after the arbitration award is mailed. 
The award may provide for a refund of fees and/or costs from the attorney to you, an 
amount of outstanding fees you owe to the attorney, or a determination that no money is 
owing to either party. The arbitrator(s) may also allocate the program filing fee, regardless 
of which party initially paid it.  Please allow the arbitrator(s) at least 30 days to make their 
decision. 
 

 
21.  WHAT IF I STILL HAVE QUESTIONS? 
 

Please refer to the OCBA Rules of Procedure for Mandatory Fee Arbitration. Most 
questions are answered in the written material. You may also contact the Public Services 
Department but please do so only after having read all the information that has been 
sent to you. 
 
The OCBA staff cannot: 
 
•  Give any opinion concerning the merits of a claim or case 
 
•  Give any opinion as to whether or not the claim is a “good” one or the party’s 

position is a “winning” one 
 
•  Give any opinion concerning OCBA MFA jurisdiction (jurisdictional issues are 

decided by the arbitrator) 
 
If you do need legal advice, you may be referred to an attorney by calling the OCBA’s 
Lawyer Referral & Information Service at 949/440-6747. 


